Recepty na výrobu boilies

images

Bohemia Carp Team Vám přináší několik dobrých receptů na výrobu kvalitního domácího boilies z běžně dostupných, ale i dalších surovin. Přejeme Vám úspěšný lov.

 

 

Výroba boilies - Ryba a česnek

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • Výběrová rybí moučka 30%
  • Rybí protein rozpustný 10%
  • Vitalakt 15%
  • Albumin 10%
  • Pšeničné klíčky 20%
  • Kukuřičné lepidlo 10%
  • Red mix 5%

Samotný postup:

1,5 velké hlavičky česneku – oloupané stroužky rozmačkejte na kaši a rozmíchejte do vajec 2 lžičky betainu na 1 kg suché směsi (lze použít odpovídající množství PepperBetainu – 2 lžíce)Bývá to tajná zbraň pro pozdní jaro. Kapři česnek milují = to se potvrdilo již mnohokrát. Když se voda na jaře oteplí na cca 17 stupňů Celsia, je vhodnější než jakékoliv jiné boilies.

Tip: po 5 hodinách sušení postříkáte vývarem z česneku (cca 2 dl). Vývar připravíte zalitím rozmačkaného česneku vodou a ohříváním v mikrovlnné troubě. Česnek své aroma vyluhuje do vody, kterou scedíme přes sítko. Zalité boilies uzavřete do igelitového pytle a necháte řádně nasáknout.Boilies s takovouto polevou se většinou u vody jeví,jako mnohem úspěšnější.

Výroba boilies - Smetanový ptačí zob

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • Sušené mléko 20%
  • Kasein 10%
  • Sušená smetana 10%
  • Mleté oplatky 20%
  • Ptačí zob ? pražený 20%
  • Pšeničné klíčky 15%
  • Jablečná vláknina 5% (pozn. na 1kg směsi stačí 7 – 8vajec)
  • Aroma Sladké mléko 3-5 ml na 1 kg
  • EO Eukalyptus 3 kapky/kg
  • EO Skořice 5 kapek/kg
  • Betain (nebo Sweet Betain) 2 lžičky/kg
  • Tekutá aminokyselina 5 ml/kg

Vhodné použití:

Lákavě vonící sladký mix na bázi ptačího zobu.Vhodný na jaře ihned po rozmrznutí hladiny. Není příliš selektivní (chytá ryby všech velikostí), ale i tak je to vzhledem k velmi chladné vodě, ve které funguje, dobrou volbou.Účinnosti i při nízké teplotě vděčí hlavně kombinaci dvou vysloveně „zimních“ esenciálních olejů

Výroba boilies - Konopí a Jahoda

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  •  Sojové mléko 15%
  • Kukuřičné lepidlo 10%
  • Ptačí zob mletý 10%
  • Mleté konopí pražené 27%
  • Pšeničné klíčky 10%
  • Slunečnicová mouka 10%
  • Kasein 10%
  • Albumin 8%
  • Konopný olej 20 ml/kg
  • Práškový posilovač jahoda 2 lžičky/kg
  • Aroma Jahoda 5 ml/kg
  • EO Geránium 7 kapek/kg
  • Sladidlo 5 ml/kg
  • Holandské kakao 2 lžičky/kg

Vhodné použití:

Levná a jednoduchá receptura pro jarní a podzimní chytání. Není moc výživná, ale to není hlavní kritérium. Důležitá je rychlá stravitelnost, obsah lákavého oleje uvolněného rozemletím semen a časem ověřená atrakční schopnost kombinace Jahody s es. olejem Geránium.Při krátkých lovech nebo víkendovém chytání přes noc, je to ta správná volba.

Výroba boilies - Kořeněná šunka

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • Moučka ze pstruhových pelet 10%
  • Betainové minipeletky (1,5mm) 10%
  • Mleté psí suchary 15%
  • Vitalakt 20%
  • Robin Red 5%
  • Pšeničné klíčky 20%
  • Albumin 10%
  • Kukuřičné lepidlo 5%
  • RSB Chytil 5% Robin oil 7 ml/kg
  • Red betain 1,5 lžíce/kg
  • Aroma Šunka 5 ml/kg
  • Olej z tresčích jater 15 ml/kg
  • EO Černý pepř 20 kapek/kg

Vhodné použití:

Velmi ostrý aromatický mix, pro kapry lákavý svou výraznou chutí i vůní. Přestože díky poměrně hrubé struktuře uvolňuje pachovou stopu dobře i ve studené vodě, nejlépe se uplatní v létě a začátkem podzimu. Tehdy se totiž nejlépe uplatní atrakční schopnost dráždivých rybích olejů, kterých tato směs obsahuje hodně.

Šunkové aroma je zatím málo používané a pro kapra je těžké mu odolat.

Výroba boilies - Mušle a Pepř

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • GLM moučka 15%
  • Mleté pstruží granule 10%
  • Žížalová moučka 5%
  • Kasein 20%
  • Pšeničné klíčky 20%
  • Albumin 5%
  • Kukuřičné lepidlo 12%
  • RSB Chytil 7%
  • Jablečná vláknina 5%
  • Drcené mušle 1% Esence Mušle 4 ml/kg
  • Esence Krab 4 ml/kg
  • Pepper Betain 1 lžíce/kg
  • EO Černý pepř 20 kapek/kg
  • GLM extract 2 lžičky/kg
  • Olej z tresčích jater 20 ml/kg

Vhodné použití:

 Atraktivní receptura původně složená cíleně na štěrkovnu zamořenou mušlemi. Neznamená to ale, že jinde nefunguje. Je známo, že velcí kapři mušle milují a jsou kvůli nim ochotni drtit jejich ostré a tvrdé schránky. Díky kvalitním atraktantům mám v tuhle směs velkou důvěru a při chytání v mušlích po jiné nesáhnu.

Výroba boilies - Ryba a meruňka

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  •  Výběrová rybí moučka 10%
  • Sardinková moučka 10%
  • Ančovičková moučka 10%
  • Sojové mléko 20%
  • Pšeničné klíčky 20%
  • Laktalbumin 5%
  • Albumin 10%
  • Jablečná vláknina 5%
  • Kukuřičné lepidlo 10% Lososový olej 10 ml/kg
  • Meruňkový olej 10 ml/kg
  • Aroma Meruňka 5 ml/kg
  • GLM extract 2 lžičky/kg
  • Betain HCl 2 lžičky/kg
  • Práškový posilovač meruňka 2 lžičky/kg

Vhodné použití:

Výživná směs obsahující vše, co kapr potřebuje: proteiny, lipidy, sacharidy, vitamíny, minerály i vlákninu.Pokud by jste jeli na neznámou vodu, o které nevíte vůbec nic, nejspíš je vhodná volba sáhnout po téhle směsi. Zdánlivě nesmyslná kombinace rybích mouček a ovocné vůně je schopná přesvědčit kapry k ochutnání vaší nástrahy i v době, kdy přestávají na běžné boilies reagovat.

Výroba boilies - Konopí a Jahoda

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • Sojové mléko 15%
  • Kukuřičné lepidlo 10%
  • Ptačí zob mletý 10%
  • Mleté konopí pražené 27%
  • Pšeničné klíčky 10%
  • Slunečnicová mouka 10%
  • Kasein 10%
  • Albumin 8%
  • Konopný olej 20 ml/kg
  • Práškový posilovač jahoda 2 lžičky/kg
  • Aroma Jahoda 5 ml/kg
  • EO Geránium 7 kapek/kg
  • Sladidlo 5 ml/kg
  • Holandské kakao 2 lžičky/kg

Vhodné použití:

 Levná a jednoduchá receptura pro jarní a podzimní chytání. Není moc výživná, ale to není hlavní kritérium. Důležitá je rychlá stravitelnost, obsah lákavého oleje uvolněného rozemletím semen a časem ověřená atrakční schopnost kombinace Jahody s es. olejem Geránium.Při krátkých lovech nebo víkendovém chytání přes noc, je to ta správná volba.

Výroba boilies - Kaviár

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • Sardinková moučka 10%
  • Tresčí moučka 10%
  • Žížalová moučka 10%
  • Kasein 20%
  • Laktalbumin 10%
  • Albumin 5%
  • Pšeničné klíčky 10%
  • Kukuřičné lepidlo 10%
  • RSB 10%
  • Betainové minipeletky 5%
  • Aroma Kaviár 7 ml/kg
  • Tekutá žížala 7 ml/kg
  • Tekutá játra 15 ml/kg
  • EO černý pepř 18 kapek/kg
  • Játrový extrakt 3 lžičky/kg
  • Olej z tresčích jater 20 ml/kg

Vhodné použití:

Atraktivní vyvážená směs sestavená pro lov na velkých nádržích, kde na kapra čekáme delší dobu. Není to ale jediná možnost jeho použití.Uplatní se všude tam, kde jsou velcí kapři a potřebujeme tvrdou nástrahu. Díky svému složení tvrdne během varu velice rychle.

Výroba boilies - Kořeněný tuňák

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi: 

  • Tuňáková moučka 15%
  • Lososová moučka 10%
  • Sardinková moučka 10%
  • Mleté psí suchary 10%
  • Kukuřičné lepidlo 8%
  • Albumin 12%
  • Vitalakt 15%
  • Pšeničné klíčky 20%
  • Betain 2 lžičky/kg
  • Tekuté ledvinky 20 ml/kg
  • RED Betain 2 lžíce/kg
  • Lososový olej 20 ml/kg
  • Chobotnice extrakt 3 lžičky/kg
  • Death fish esence 10 ml/kg

Vhodné použití:

Přírodní mix bez použití chemických atraktantů. Sestavený na prochytávané vody a rybářské závody.Velmi dobře funguje od května do října, v létě, při vysokých teplotách můžete nahradit lososovou mouku halibut moučkou ( více aromatická ), u vody si připravujeme čerstvé.

Výroba boilies - Med a Ořechy

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • Arašídová moučka 15%
  • Vlašské ořechy – mleté 10%
  • Mandlová moučka 5%
  • Lískové ořechy – mleté 5%
  • Krájené rozinky 10%
  • Kasein 20%
  • Pšeničné klíčky 20%
  • Albumin 5%
  • Kukuřičné lepidlo 10%
  • Mandlový olej 10 ml/kg
  • Olej z pšeničných klíčků 5 ml/kg
  • Betain 2 lžičky/kg
  • EO Ylang ylang 5 kapek/kg
  • Aroma Med 5 ml/kg
  • Roztopený med 2 lžíce/kg

Vhodné použití:

Ořechová směs s vysokým obsahem olejů. To ji předurčuje pro použití v teplých měsících. Díky své pórovitosti však může překvapit i v chladné vodě.I když funguje i bez přidání atraktorů, pokud si situace nevyžaduje jiný přístup, nejraděj ji použijeme ve spojení s aroma Med a esenciálním olejem Ylang Ylang.

Výroba boilies - Sýr

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • Výběrová rybí moučka 20%
  • Vitalakt 20%
  • Pšeničné klíčky 15%
  • Kukuřičné lepidlo 10%
  • Sušená smetana 10%
  • Pivovarské kvasnice 10%
  • Albumin 5%
  • Kukuřičná mouka 10% Do 10 vajec rozpustit 1/2 Romaduru!
  • Kardamon 2 lžičky/kg
  • EO Kardamon 5 kapek/kg
  • Chobotnice Extrakt 2 lžičky/kg
  • Barevný pepř 2 lžičky/kg
  • Aroma Sýr 5 ml/kg
  • Tekutá játra 20 ml/kg

Vhodné použití:

Zvláštní směs s pronikavou „vůní“, kterou kapři na většině vod neznají. Je navíc doplněna kořením, takže vzniká velmi lákavá a neobvyklá návnada.Použitím rozpuštěného Romaduru se dá udělat mix ještě „sýrovější“, což se povedlo. Sýr v boilies může snižovat jeho trvanlivost, proto je lepší si ho na delších výpravách válet přímo u vody. Používáme na prochytávaných vodách, kde kapři běžné druhy boilies znají. Toto boilies bývá zpravidla první, které je možno po rozmrznutí vody použít, s novým silným chobotnicovým extraktem se jeho vůně ve vodě šíří lépe.

Výroba boilies - RSB a Oliheň

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • RSB Chytil (Red Spice Birdfood) 10%
  • Vitalakt 15%
  • Ptačí zob EXTRA pražený 15%
  • Sardinková moučka 10%
  • Lososová moučka 10%
  • Kukuřičné lepidlo 10%
  • Pšeničné klíčky 15%
  • Albumin 5%
  • Rýžová mouka 10%
  • Esence Oliheň 4 ml/kg
  • Esence Pečené maso 4 ml/kg
  • Olej z tresčích jater 20 ml/kg
  • Betain 2 lžičky/kg
  • Aminofish 20 ml/kg
  • Játrový extrakt 3 lžičky/kg

Vhodné použití:

Spolehlivá směs rybích mouček v kombinaci s RSB (Red Spice Birdfood) se velmi osvědčila v kombinaci s aroma Oliheň + Pečené maso při podzimním lovu na přehradních nádržích, kde kapři migrují a potřebujeme lákavou návnadu k upoutání jejich pozornosti.Suchý mix spolehlivě drží, dobře se s ním pracuje a úspěšně chytá již několik sezon. Díky novým exkluzivním esencím můžete nyní svému boilies vdechnout novou „šťávu“.

Výroba boilies - Mléčný scopex

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • Sušené mléko 15%
  • Kasein 20%
  • Arašídová moučka 15%
  • Bisquit moučka 10%
  • Pšeničné klíčky 20%
  • Kukuřičná mouka 10%
  • Sušená smetana 10%
  • Esence Sladké mléko 4 ml/kg
  • Esence Scopex 3 ml/kg
  • Olej z pšeničných klíčků 15 ml/kg
  • Betain 2 lžičky/kg
  • Roztopený med 2 lžíce/kg
  • CSL 15 ml/kg

Vhodné použití:

Kouzelně vonící sladký mix s pro kapra velmi přitažlivou smetanovou chutí. Přitom je díky svému složení dobře stravitelný. Použitím dvou aromat dosáhneme odlišné vůně od většiny podobných směsí. Pokud rádi používáte boilies na bázi mléčných proteinů, bude to v pozdním jaru určitě ta správná volba.V letních měsících dobře funguje i na amurových vodách. Úlovek velkého amura může být pro Vás překvapením zvláště v dnešní době, kdy rybáři preferují směsi na bázi rybích mouček a amury loví jen sporadicky.

Výroba boilies - Ovoce a mandarinka

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • Sušené mléko 20%
  • Sušená smetana 10%
  • Albumin 5%
  • Pšeničné klíčky 20%
  • Arašídová moučka 15%
  • Kukuřičná mouka 5%
  • Kukuřičné lepidlo 10%
  • Bisquit moučka 15%
  • Práškový posilovač scopex 2 lžičky/kg
  • Aroma Tutti-frutti 5 ml/kg
  • EO Mandarinka 10 kapek/kg
  • Sweet Betain 0,5 lžíce/kg
  • Hroznový olej 20 ml/kg

Vhodné použití:

Na začátku jara kapři zpravidla dobře reagují na ovocné příchutě. Tato směs je sestavená cíleně pro jarní chytání.Je v ní využita kombinace oblíbeného aroma Tutti-frutti s esenciálním olejem Mandarinka ( který funguje i v chladné vodě), navíc jemně podpořena Sweet Betainem. Při prvních jarních lovech určitě stojí za to ji použít.

Výroba boilies - MASOVÉ BOILIE – (esence ryba,japonská oliheň)

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • 9 vajec
  • 15 dkg masokostní moučka
  • 15 dkg rybí moučka
  • 7 dkg oliheň moučka
  • 7 dkg GLM moučka7 dkg mořská řasa
  • 50 ml olej z tresčích jater
  • 10 ml melasa
  • betain,kasein,esence oliheň,
  • dohustit směsí 50/50

Výroba boilies - Sladké boilies

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • 50 % tvoří kasein
  • pš.krupice 200g
  • 8vajec
  • 10-20 % lactalbulmin
  • pš.mouka 150g
  • 20ml sluneč.olej
  • 10-15 % sušená syrovátka
  • sojová mouka 100g
  • aroma
  • 15 % gluten
  • kukuřičná mouka 150g
  • 10 % sojové moučky
  • rybí moučka 400g(kvalitní)
  • 500 g prosáté suché směsi 6 vajec
  • celkem1000g
  • 10-15 ml olivového oleje
  • směs musi být lepivápokud je suchá přidat vodu
  • 10 ml sladidla
  • vaříme cca 2 minuty
  • 20 ml koncentrátu MULTIMINO
  • 10 ml aromatu, esence – např.jahoda, banán,tutifruti
  • 2 g betaine HCL

Výroba boilies - Boilies ryba (esence Amino komplex Frank.klobása)

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • 5 vajec
  • 600g rybímoučka
  • 20 ml Amino komplex Frank.klobása
  • 100g pivovarské kvasnice
  • 10 ml olej z tresčích jater
  • 100g gluten
  • 50 dkg rybí moučky
  • 200g pš.krupice
  • kasein,melasa,betain
  • bez aromat smrdí ipo 12ti hodinách máčeni ve vodě
  • dohustit směsí 50/50

Výroba boilies - Zdeněk

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • 200g konopí mleté
  • esence banán
  • rybí moučka 250g
  • 100g řepka mletá -
  • 50ml melasa
  • pivovarskékvasnice 150g
  • 80g konopná mouka –
  • 25 csl liquid
  • vitalakt 100g
  • 300g krupice -
  • 20ml olej sluneč.
  • Nectarblend 100g
  • 70g gluten
  • 10 vajec
  • krupice 200g
  • 100g vitalak
  • kukuřičná mouka 200g
  • 150g sojovámouka

Výroba boilies - Ryba a česnek pokročilá verze

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • 30%Výběrová rybí moučka
  • Rozšlehaná játra 200g
  • 10%Rybí protein rozpustný albumin 40g
  • 15%Vitalakt pš.krupice 400g
  • 20%Pšeničné klíčky
  • sojová mouka 220g
  • 10%Kukuřičné lepidlo vitalakt 100g
  • 5%Red mix
  • rybí moučka 100g
  • 10%Albumin
  • lososový olej ———
  • 1-2 lžíce PepperBetain 1060g
  • 1,5 hlavičky česneku (rozdrtit do vajec)
  • 2 lžičky betainu na 1 kg suché směsi

Výroba boilies - Levné boilies Zdeněk

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • 250g bramborová moučka
  • Rýžová mouka 150g
  • sladidlo
  • 250g dětská krupice
  • řepka mletá 70g
  • 1 lžička betain
  • 250g sojová mouka
  • sojová mouka 250g
  • 150g kukuřičná mouka
  • dětská krupička 350g
  • 100g vitalakt
  • vitalakt 150g
  • 3-5ml esence
  • anýz mletý 30g

Výroba boilies - Michal Kučera BCG-HNV směs

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • Ptačí zob 1g
  • Ostatní přísady
  • casein 360g
  • laktalbunin 180g
  • Jeden druh (len,konopí)
  • 300 aroma
  • kaseinát vápena 60g
  • albumin 120g
  • pšeničná krupice
  • 300 sladidlo
  • Nectablend 60g
  • vitaminer 30g
  • sojová mouka plnotučná
  • 250 rostlinný olej
  • PTX(pro ovocnépříchutě red factor)
  • gluten nebo albumin
  • 50 esenciální olej
  • celkem 930 gramů
  • sušené mléko (pro výživu telat)
  • 100 melasa

Výroba boilies - Křupavý mix M.Kčera

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • 100g Skořápky z mušlí
  • 100g Drť z tygřích ořechů
  • 150g Moučka z tygřích ořechů
  • 150g Vanilla extract meal
  • 140g Megablend sweet
  • 100g Robin red
  • 100g Supergold 60
  • 50g Albumin
  • 50g Hi-protein concentrate 88%
  • 50g Mletá mořská řasa
  • 10g Cyprivit
  • 6ml Ultra esence Javor
  • 30ml Játrový extrakt
  • 30ml Konopný olej

Výroba boilies - Ptačí mix M.Kučera

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • 200g Moučka z tygřích ořechů
  • 100g Robin Red
  • 150g Megablend Red
  • 150g IM CLO
  • 100g Sušená vejce
  • 100g Pšeničná krupice
  • 100g Zlatavá sójová mouka
  • 50g Drcené konopí
  • 40g Supergold 60
  • 10g Cyprivit
  • 7ml Ultra esence Švestka
  • 20ml CSL original
  • 20ml Ovocný aminokoncentrát
  • 20ml Minamino original

Výroba boilies - Žid arašid

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • 7 vajec
  • 100g mletého konopí
  • 100g sojová mouka odtučněná
  • 400g mletých arašídů
  • 125g pšeničná krupice
  • 75g vitalakt
  • 75g kukuřičná mouka
  • 20ml sluneč. olej
  • 20ml melasa

Výroba boilies - CarpTriller

Nutné ingredience a jejich poměry ve směsi:

  • 10 vajec
  • 250g sojová mouka pln.
  • 100g vitalakt
  • 100g Pš.klíčky
  • 50g gluten
  • 200g arašídová moučka
  • 200g LT rybí moučka
  • 100g garnátová moučka
  • 20ml olej z tresčích jater

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>